CE ESTE HELICOBACTER PYLORI?
Helicobacter este o bacterie care traieste in mucusul ce acopera mucoasa stomacului. Infectia cu Helicobacter Pylori este principala cauza a aparitiei gastritei, ulcerului gastric si duodenal si este un factor de risc important pentru aparitia cancerului.
CUM FUNCTIONEAZA SI CUM SE FACE TESTUL RESPIRATOR HELIC ABT?
Helicobacter pylori reuseste sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului deoarece are necesitati mici de oxigen si secreta o enzima numita ureaza care trasforma ureea in bicarbonat si amoniac.Testul respirator este format dintr-un aparat care aspira respiratia si care este conectat la un tub indicator sensibil la amoniacul din respiratie. In prima etapa a testarii trebuie sa respirati timp de 6 minute in tubul indicator pentru stabilirea nivelului de baza al amoniacului din respiratie. In a 2-a parte a testarii trebuie sa respirati timp de 6 minute in tubul indicator dupa ce ati baut o solutie de apa cu uree C12 pentru a stabili valoarea de test. Daca Helicobacter pylori este prezent in stomac, ureea scindeaza in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul este absorbit din stomac in sange apoi este expirat prin plamani in respiratie. Aerul expirat din respiratie trece printr-un tub indicator care vireaza in prezenta amoniacului.
PROCEDURA DE TESTARE
Beti solutia de apa cu uree C12 si D-Mannitol dizolvate în 50 ml apă plată.
Clatiti bine gura și scuipati apa. Așteptați 1 minut.
Repirati normal in test timp de 3 minute
- Introduceti testul in cavitatea bucala.
- Tineti piesa de gura intre dinti, tineti gura usor deschisa, respirati pe nas pe toata perioada testarii.
- Tineti gura ușor deschisă în timpul testării.
- Nu suflati in test.
- Daca saliva se acumuleaza in cavitatea bucala, scoateti testul, inghititi si apoi reintroduceti in gura.
- Atentie: Saliva nu trebuie sa patrunda in test!
Respirati normal in test timp de 7 minute.
Dupa pasul 2, personalul medical o sa noteze valoarea de baza.
- Introduceti testul in cavitatea bucala.
- Tineti piesa de gura intre dinti, tineti gura usor deschisa, respirati pe nas pe toata perioada testarii.
Testul este gata!
Inmanati testul personalului medical pentru interpretare.
Testul respirator HELIC ABT dureaza doar 15 minute, este o procedura neinvaziva si nedureroasa iar testarea nu necesita ingerarea de izotopi radioactivi. Testul este recomandat si pentru copii si femei insarcinate si poate fi facut inainte si dupa eradicarea bacteriei. Nu creeaza niciun disconfort. Trebuie doar sa respirati normal in test! Acuratetea testului respirator HELIC ABT a fost dovedita clinic.
CARE SUNT AVANTAJELE TESTULUI RESPIRATOR?
Testul respirator HELIC ABT dureaza doar 15 minute, este o procedura neinvaziva si nedureroasa iar testarea nu necesita ingerarea de izotopi radioactivi. Testul este recomandat si pentru copii si femei insarcinate si poate fi facut inainte si dupa eradicarea bacteriei. Nu creeaza niciun disconfort. Trebuie doar sa respirati normal in test ! Acuratetea testului respirator HELIC ABT a fost dovedita clinic.
CONDITII PENTRU TESTARE
1. Testul trebuie sa fie efectuat pe stomacul gol. Nu mancati si nu beti apa inainte de testare. Daca ati mancat va fi necesar sa asteptati 12 ore inainte de testare, timp in care nu trebuie sa mancati. Ultima masa inainte de testare trebuie sa fie usoara si este necesar sa evitati alimentele precum carnea, pestele sau ciupercile.
2. Testul trebuie sa fie efectuat la 4-6 saptamani dupa tratamentul cu antibiotice. Testul trebuie efectuat la 2 saptamani de la ultima doza de agenti antisecretori, antiinflamatoare, antiacide, inhibitori ai secretiei gastrice acide (inhibitori de pompa de proton sau blocante H2) sau analgezice.
3. Nu consumati alcool tare 3 zile inaintea testarii.
4. Legumele (cum ar fi mazarea, fasolea, lintea, soia) trebuiesc evitate 3 zile inainte de testare.
5. Nu mestecati guma in ziua testarii.
6. Este recomandat sa nu fumati 3 ore inaintea testarii. Trebuie sa va spalati pe dinti si sa va clatiti bine gura inainte de testare.
7. Spalati-va dintii si clatiti bine gura inainte de testare.